Historische veroordeling en overwinning in Bellary-zaak

FEBRUARI 2017 - Een historische veroordeling en een grote overwinning voor ruim 40 slachtoffers van mensenhandel en Justice and Care:

In januari veroordeelde een rechtbank in het zuiden van India 39 daders voor een gevangenisstraf van 10 jaar. Ook moet elke veroordeelde een boete betalen van 3600 euro. Niet eerder gaf een rechter in India zulke hoge straffen in een mensenhandelzaak.

De daders behoorden tot een meedogenloos crimineel netwerk in het zuiden van India. In augustus 2013 bevrijdde Justice and Care, samen met de politie, meer dan 40 meisjes uit verschillende bordelen in Bellary. Deze operatie was het gevolg van een uitgebreid inlichtingenonderzoek door Justice and Care. De manier waarop dit netwerk de meisjes uitbuitte was ongehoord gewelddadig. 

"Deze succesvolle veroordeling is te danken aan de dappere slachtoffers die getuigden in deze zaak en vaak de verdachten konden aanwijzen in de rechtbank," vertelt Adrian Philips, een van onze advocaten. "Criminelen die denken dat ze weg kunnen komen met mensenhandel weten nu beter."

Er zijn nog 48 andere verdachten van dit criminele netwerk die terecht staan voor mensenhandel. Zij worden nog gehoord in drie aparte zaken. 

In India resulteert minder dan 40% van de mensenhandelzaken in een veroordeling. Dat maakt deze zaak extra uitzonderlijk. Het is een enorme aanmoediging voor het team en maakt ons nogvastberadener om de strijd tegen mensenhandel voort te zetten.

De veroordeling heeft ook internationale persaandacht gekregen:
Nearly 40 traffickers jailed in Karnataka in rare success for prosecutors | Reuters
Ballari court sentences 37 people to 10-yr imprisonment for human trafficking | The Times of India
39 Human Traffickers Convicted In Karnataka, Landmark Success For Prosecutors | Huffington Post